
Leden van de Z-generatie zijn jongeren onder de 25 jaar en geboren tussen 1995 en 2010. Gezien hun jonge leeftijd wonen ze meestal bij hun gezin en beïnvloeden ze hun aankoopkeuzes.
Technologische autochtonen en experts op het gebied van sociale media, voornamelijk Instagram, geven de voorkeur aan het gebruik van afbeeldingen boven woorden. Maar dit vertaalt zich niet in oppervlakkigheid, aangezien ze grote belangstelling voor werk tonen (en de daaruit voortvloeiende economische onafhankelijkheid) en ten aanzien van belangrijke kwesties zoals het milieu, gendergelijkheid en sociale inclusie.
De voorliefde voor technologie verwijdert hen niet uit de fysieke wereld en ze zoeken veiligheid en stabiliteit in menselijk contact.
De allerjongsten zijn oplettende consumenten, ze lezen de etiketten, zijn geïnteresseerd in wat ze kopen en letten op bedrijven die in staat zijn om in korte tijd hun aandacht te trekken met verhalen en inhoud (van de oorsprong van de grondstoffen tot het productieproces, tot naar de implicaties van sociaal engagement). Hoewel ze niet zo dol zijn op specifieke merken, trouwen ze met mensen die aandacht hebben voor kwaliteit en respect voor het milieu en de mensen.
DE RELATIE MET KOFFIE
Uit een onderzoek van Caffè Vergnano, uitgevoerd dankzij Survey Mokey, blijkt dat, in lijn met de rest van de Italianen, zelfs 20-jarigen dol zijn op koffie (95% van de geïnterviewden consumeert het), en het zowel thuis drinken (de mokapot heeft de voorkeur door 53% van de geïnterviewden, die het afwisselen met capsules en pads) en koffieconsumptie buitenshuis.
Ze kiezen het allereerst voor de smaak, dan voor de energie die het met zich meebrengt en tenslotte om een moment van pauze te begeleiden. Bij voorkeur ‘s ochtends en’ s middags genuttigd, espresso wordt vooral met andere mensen genoten. 70% van de respondenten drinkt thuis 1-2 koffie per dag en koopt deze op verschillende kanalen, voornamelijk in de supermarkt, gevolgd door de e-commerce van de fabrikant en Amazon op de derde plaats. Ze zijn erg nieuwsgierig naar de wereld van espresso, waarvan ze graag elk aspect ontdekken, in het bijzonder die met betrekking tot het productiegedeelte, de voorbereidingen (die ze thuis zouden willen repliceren, via speciale tutorials) en de geschiedenis.
DE Z-GENERATIE AAN DE BAR
Naar de bar gaan hoort zeker bij de gewoontes van de allerjongsten: 32% gaat er elke dag heen, 33% 1 tot 3 keer per week en 13% zelfs meerdere keren per dag. Ze bestellen voornamelijk espresso (74%),
gevolgd door cappuccino (49%), terwijl andere dranken zoals ginseng niet bijzonder populair zijn (17%).
De bar is een van de ontmoetingsplaatsen van topkwaliteit, waar u uw vrije tijd kunt besteden, kunt experimenteren, offline kunt werken, menselijke relaties kunt aangaan en vriendschappen kunt opbouwen.
Generation Z-leden verklaren zichzelf redelijk loyaal aan de vertrouwde bar, maar vinden het niet erg om nieuwe plaatsen te proberen. De locatiekeuze wordt beïnvloed door het extra aanbod (aanwezigheid van de studieruimte, beschikbaarheid van wifi …) en door de beleving die hen wordt geboden, om de koffie te begeleiden. Kwaliteit blijft een prioriteit, maar het verhaal van wat er wordt geserveerd en het vermogen om met interessante inhoud bezig te zijn, zijn elementen die het verschil maken bij het definiëren van de ideale coffeeshop.
Onder de andere bijzonderheden die de plaatskeuze bepalen, de mogelijkheid om nieuwe extractiemethoden uit te proberen, een verder bewijs van het belang van een adequate voorbereiding van de barista en voortdurende training. Er moet veel aandacht worden besteed aan voedsel, omdat ze de voorkeur geven aan vers, duurzaam geproduceerd, biologisch en met natuurlijke ingrediënten. Ze zijn bekend met experimenten en houden van originele smaakcombinaties en besmettingen uit andere culturen, met het oog op gezondheid.
Technologie staat zeker centraal in het leven van Generation Z-leden, en ze gebruiken het om hun leven te vereenvoudigen, waarbij ze vragen naar de mogelijkheid van digitale betalingen of lid worden van loyaliteitsprogramma’s die in hun smartphones zijn geïntegreerd, maar ze zijn niet bereid menselijk contact op te geven , blijven de voorkeur geven aan de fysieke plek en de winkel die in staat zijn om aan hun verwachtingen en aan hun smaak en gedrag te voldoen boven online.